Στη μάχη για την κατάρτιση του σχεδίου που θα βγάλει την κυβέρνηση του από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται στα καυτά μέτωπα, ετοιμάζεται να μπει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απόκρουση των σκληρών απαιτήσεων του Κουαρτέτου, η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχουν διαμορφωθεί στο προσφυγικό, αλλά και η προετοιμασία της επικοινωνιακής αντεπίθεσης στο εσωτερικό, που θα έχει για αιχμή του δόρατος τις λίστες με τα ονόματα φοροφυγάδων και θα στοχεύουν απευθείας στην Νέα Δημοκρατία, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Μαξίμου.

Από αύριο κιόλας, όλα τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στην δουλειά, περιμένοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Πρωθυπουργού.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η γραμμή που χαράζει το Μαξίμου είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ούτε ένα βήμα πίσω από την συμφωνία του Ιουλίου. Εκεί οριοθετεί και την γραμμή άμυνας, έτσι ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αυτό αναμένεται να ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας από τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς.

Στο προσφυγικό, με ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου, το βάρος πέφτει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Νίκο Κοτζιά έχει ανατεθεί το δύσκολο έργο του να βρεθούν σύμμαχοι που θα προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Πάντως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν πως και στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν και οι επαφές που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι με τους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιμένει να πιέζει την Κομισιόν στην κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων που θα διατεθούν προς την χώρα μας για την βοηθήσουν στην διαχείρηση του προσφυγικού.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως τα περιθώρια ελιγμώνν έχουν αρχίσει και περιορίζονται, και έτσι επιδιώκουν να υπάρξει άμεση λύση στα ζητήματα που  την κρατούν καθηλωμένη, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουνε θέση.