«Θέλω τη ΝΔ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Αυτή τη φράση χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν περιγράφει σε συνομιλητές του, τους σχεδιασμούς του για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης και εξηγεί τις αποφάσεις που έχει πάρει για μια σειρά θεμάτων, όπως στο προσφυγικό και στο ζήτημα που αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη. Ήμουν και είμαι ειλικρινής για τα λάθη του δικού μας πολιτικού κόμματος», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας μεγάλη δόση αυτοκριτικής στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Όμως διευκρινίζει ότι  σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έκανε λάθη μόνο στην εφαρμογή των πολιτικών και όχι στην κατεύθυνση.

«Δεν βάλαμε σε κίνδυνο τη διεθνή θέση της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανησυχία του και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην προσφυγική κρίση στην Ελλάδα η άνοδος του Εθνικιστικού Afd στις τρεις προκριματικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, αλλά και η χθεσινή, νέα βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, παραμονές της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλει το κόμμα του να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου του για την αναδιοργάνωση της κεντροδεξιάς παράταξης με κεντρικό σύνθημα «η Νέα Δημοκρατία αλλάζει», πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το νοικοκύρεμα των γαλάζιων οικονομικών, με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μείωση μέσα σε τρία χρόνια των τακτικών δαπανών.

Κυρίως όμως, η ΝΔ στρέφεται στη διαφανή ιδιωτική χρηματοδότηση, με επώνυμες συνεισφορές και με μικρή συνδρομή των μελών και των φίλων του κόμματος, ενώ προβλέπεται και η δημοσίευση τριμηνιαίου λογαριασμού στους πολίτες για το πού πηγαίνουν τα χρήματα. Ο δεύτερος μεγάλος άξονας, αφορά το Συνέδριο του κόμματος που οργανώνεται για το τριήμερο 22-23-24 Απριλίου.

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη για το 10ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος είναι διπλός: σε επίπεδο σημειολογίας να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Γι΄αυτό εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά (οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι παρών ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέφτεται να προσκαλέσει δύο πρόσωπα που αγωνίστηκαν για να βγουν οι χώρες τους από τα μνημόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένυ και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την ουσία και την κατάρτιση του νέου καταστατικού που θα ψηφιστεί από τα μέλη του κόμματος και το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων οργάνων που θα διαμορφώνουν την πολιτική της ΝΔ, τη διεξαγωγή Συνεδρίου κάθε χρόνο με 1.000 εκπροσώπους και τη συγκρότηση νέας Πολιτικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από 100 εκλεγμένους εκπροσώπους (σήμερα συμμετέχουν 550 μέλη).

Επίσης θα προβλέπεται και η μετεξέλιξη των Τοπικών Οργανώσεων σε οργανώσεις βάσης, στις οποίες θα συμμετέχουν και μη μέλη της ΝΔ, με κεντρικό στόχο μια νέα σχέση του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες, η καθιέρωση τετραετούς θητείας του προέδρου του κόμματος, που θα επικυρώνεται από το ετήσιο συνέδριο, η συγκρότηση μηχανισμού αξιολόγησης των στελεχών, ακόμα και των βουλευτών, και η δημιουργία μητρώου υποψηφίων βουλευτών, που θα αξιολογείται από την κοινωνία.