Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητώντας να εκλεγεί ο αρχηγός της από τη βάση, αλλά εκλογή δε θα γίνει αν δεν υπάρξει άλλος υποψήφιος.

Και μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει άλλος, καθώς ο μόνος που θα μπορούσε- ο Σταύρος Θεοδωράκης- δε φαίνεται να ενδιαφέρεται. Και οι εκσυγχρονιστές, που έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να αποτελέσουν έναν άλλο πόλο, μάλλον βλέπουν το μέλλον τους εκτός του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος.

Η αιτία είναι μία: ο Γιώργος Παπανδρέου. Το φλερτ της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν ξεχνά ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου όχι απλά κατέβηκε με δικό του κόμμα, αλλά έκανε σημαία της προεκλογική του εκστρατείας την κατασυκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα δεδομένα στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη συνδιάσκεψη θέσεων και να ολοκληρώσουν τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την "υποδοχή" πίσω στα πάτρια εδάφη του ΚΙΔΗΣΟ.

Η προοπτική αυτή έχει και θιασώτες, έχει και αντιπάλους ακόμη και μέσα στους κόλπους του προεδρικού περιβάλλοντος. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει προ ημερών τη στελέχωση των τομέων του ΚΙΔΗΣΟ.

"Δεν κατάφερε να κατεβάσει το κόμμα του στις εκλογές και θέλει να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πρόεδρος κόμματος" επισημαίνουν. Ο λόγος, βέβαια, είναι απλός και δεν είναι μόνο ο προφανής πολιτικός: εκτός από την αυτονομία του ο Γιώργος εξασφαλίζει έτσι και συμμετοχή στην κρατική χρηματοδότηση, εφόσον βέβαια η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εντός Βουλής ή περάσει το όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.