Μπορεί η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα συμμετάσχει υπό τον Πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, όμως τον Αλέξη Τσίπρα απασχολεί έντονα η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί πως η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα. Αντίθετα, ευρωπαϊκές πηγές οριοθετούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας περίπου στο τέλος Απριλίου. Άλλωστε, υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και το θέμα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Τότε θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν οι Αθήνα θα διατηρήσει κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της, καθώς θεωρείται δεδομένο πως υποχωρήσεις θα υπάρξουν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. 

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει σαν όπλα στην διαπραγμάτευση τα καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει πετύχει και το σαφάρι φορολογικών ελέγχων που προετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ερωτηματικό όμως παραμένει το εάν οι δανειστές θα θεωρήσουν ως αποδοτικές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να εμφανίζεται σαν ο κακός της υπόθεσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν διακαώς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, αφού έτσι θα ανοίξει άμεσα ο διάλογος για την διευθέτηση του χρέους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και εκτιμώντας πως θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρές αποφάσεις –που μεταφράζεται σε σκληρά μέτρα-, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο όλα τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν πακέτο, σε έναν νόμο. Έτσι, πιστεύουν πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και θα κερδίσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο, διότι στο Μαξίμου εκτιμούν πως η αξιολόγηση, το χρέος, ο νέος επενδυτικός νόμος και μία καλή τουριστική σεζόν θα οδηγήσουν την οικονομία σε σταθερή και ανοδική τροχιά. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή και όλα κυλήσουν ομαλά, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα από τον Σεπτέμβριο.    

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους και για τα «δευτερεύοντα» θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των ρυθμών απόδοσης δικαιοσύνης και φυσικά οι αποκρατικοποιήσεις. Στα συγκεκριμένα ζητήματα, φαίνεται πως οι κυβερνητικές προτάσεις τους ικανοποιούν και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.