Έτοιμος να δώσει τη δική του μάχη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ που θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή δείχνουν παντελώς ανίκανες να προσφέρουν έστω και τις βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διαβίωση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα – και μάλιστα παρά την κατάχρηση της έννοιας του ανθρωπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ – ή έστω να ασκήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω εφόσον στο Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας.

Ήδη το περιβάλλον μοιάζει επιβαρυμένο. Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποιεί ως προς το ζήτημα της visa στους τούρκους πολίτες, η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει το σχέδιο εν ζωή αλλά δηλώνει ότι δεν θα δοθεί γη και ύδωρ στην Άγκυρα ενώ η Λευκωσία παραμένει, ευλόγως, αμετακίνητη στην άρνησή της να συναινέσει στο άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως ζητά η κυβέρνηση Νταβούτογλου.

Είναι σαφές ότι το γεωπολιτικό παίγνιο καθίσταται εξαιρετικά πολύπλοκο και ουδείς γνωρίζει εάν ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Άλλωστε, με τα βόρεια σύνορα της χώρας να έχουν κλείσει, όπως αποδείχθηκε και χθες, ενδεχόμενη αποτυχία ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας θα οδηγήσει στο εξής εφιαλτικό σενάριο: Η Ελλάδα να συνεχίσει να δέχεται ροές μεταναστών και προσφύγων από την Άγκυρα, οι οποίες και δεν ανακόπηκαν τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να ελπίζει ότι θα μπορεί να τους διοχετεύει, εν συνεχεία, στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να προτάξει και τα δικά του επιχειρήματα στους κεντροδεξιούς ηγέτες, που θα συνεδριάσουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αν και πλέον αρκετοί γαλάζιοι αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση μοιάζει πλέον ως ένας νέος γόρδιος δεσμός.