«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε», δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί το αίτημα των Σκοπίων

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι ενορχήστρωσε η Ελλάδα την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους. 

«Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες» τόνισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε:

Τοπικά έγινε (το περιστατικό) και επί ‘εδάφους’ διάθεσης ανθρώπων να φύγουν, κάποιοι για καλό ή για κακό μοίρασαν το φυλλάδιο... Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμαρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι (σ.σ στη Γευγελή).

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά, ενώ δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη. «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη

O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν στη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.