current views are: 5

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:47

Διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας – Σκοπίων για τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το πέρασμα χθες Δευτέρα, περίπου 1000 προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια. 

Δημοσίευση 07:47’

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το πέρασμα χθες Δευτέρα, περίπου 1000 προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια. 

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το πέρασμα χθες Δευτέρα, περίπου 1000 προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια

Η σκοπιανή πλευρά ανεβάζει τους τόνους και κατηγορεί την Αθήνα ότι ενθάρρυνε αυτή την πράξη, ενώ ζητά ανεπίσημα μέχρι στιγμής την επανεισδοχή τους στην Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο newpost.gr, είπε πως ,εαν υπάρξει αίτημα από την πλευρά της ΠΓΔΜ για επανεισδοχή προσφύγων τότε αυτό θα εξεταστεί από την ελληνιή κυβέρνηση, αφήνοντας με τη στάση αυτή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ήδη από χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, έκανε λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση» ώστε ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη «Μακεδονία» μέσω παράνομων διελεύσεων. 

#Greece: Massive organised push today from groups of migrants to enter #Macedonia through illegal crossings 1/4 pic.twitter.com/OkqfH0VMUl

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

«Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» προσθέτει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ. 

Consequence is clear: encouragement to use illegal border-crossings on the way to #Germany and other destinations2/4 pic.twitter.com/SGB9CQzjK3

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση». 

#MigrationCrisis: More migrants in deteriorating tent-cities at border line only encourages smuggling & worsens human treatment 3/4

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

«Μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη διαδρομή (σ.σ το Βαλκανικό διάδρομο» πρόσθεσε ο κ. Ποπόσκι.

Only united and human EU answer can avoid smuggling migrants through to become daily routine for every country on the Route #EUresponse 4/4

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για γριφώδη δήλωση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης  με το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί τους μετανάστες που πέρασαν στα Σκόπια πίσω ή όχι. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως «είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα… Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (…) είναι no man’s land χωρίς έλεγχο για τίποτε είναι Ειδομένη… Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών». 

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στην Ειδομένη για να δει από κοντά την κατάσταση, ενώ στην περιοχή θα φτάσει το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Το φυλλάδιο και το μεγάλο πέρασμα της Καθαρής Δευτέρας

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες Καθαρή Δευτέρα στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν τον δρόμο της εξόδου και ξεκίνησαν πεζή να περάσουν στα Σκόπια μέσα από χειμάρρους και βουνά.

Πολλοί εκτιμούν πως ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες γραμμένο στα Αραβικά τους προέτρεψε να φύγουν από τα σύνορα και να περάσουν στα Σκόπια.


σχετικα αρθρα