current views are: 6

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:45

Τσίπρας: Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του προσφυγικού με το κεφάλι ψηλά

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Δημοσίευση 07:45’

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Υποδεχόμενος τον κ. Σαργκσιάν, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε ότι ξέρουν από προσφυγιά, γιατί έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης. «Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού, για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «να τηρηθεί η ανακωχή στη Συρία, ώστε να σταματήσει η ροή των ανθρώπων που διωγμένοι από τις εστίες τους ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή».

«Σε κάθε περίπτωση, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, οι χώρες και οι λαοί μας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι αξίες. Πιστεύω ότι οι χώρες μας θα είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», σημειώσε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο αρμένιος πρόεδρος χαρακτήρισε «φίλη» την Ελλαδα και ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσκληση.

Ο κ. Σαρκισιάν τόνισε:

Οι σχέσεις μας ακολουθούν μια ανοδική πορεία. Επί χιλιετίες οι λαοί μας προχώρησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου και ακολούθησαν κοινή πορεία, που εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους. 

«Έχουμε περάσει πολλές δοκιμασίες, στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις», σημείωσε και πρόσθεσε:

Η οικονομική κρίση υπήρξε πλήγμα στην οικονομία και της Ελλάδας και της Αρμενίας. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή σας θα βρει τρόπους να επιλύσει και το οικονομικό και το προσφυγικό ζήτημα. Η κυβέρνησή σας χαίρει εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, η οποία επιβεβαιώθηκε δύο φορές, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Από τα θετικά αποτελέσματα θα επωφεληθούν όλοι.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Σαρκισιάν θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρμενίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

 


σχετικα αρθρα