current views are: 6

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση09:29

Τσίπρας: Θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις βάσει των αξιών μας

Κοινή συνέντευξη Τύπου  έδωσαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν.

Δημοσίευση 09:29’

Κοινή συνέντευξη Τύπου  έδωσαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν.

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως με την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη στον οικονομικό τομέα και την κινητικότητα των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δρόμους ουσιαστικούς, σύσφυγξης και συνεργασίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία και τόνισε:

Η αδελφοσύνη και η φιλία των λαών υπάρχει εδώ και αιώνες, σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε. Θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις βάσει των κοινών μας αρχών και αξιών.

«Υποστήριξα θερμά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ΕΕ – Αρμενίας», δήλωσε και πρόσθεσε:

Οι απαιτήσεις μας έχουν να κάνουν με τη δυνανατότητα που ανοίγεται να υπάρχει ενίσχυση των σχέσεων στο εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και την ενέργεια. Η Ελλάδα προσβλέπει ιδιαίτερα στην ενίσχυση των σχέσεων με την Αρμενία. Έχουμε κοινό βηματισμό ανά τους αιώνες, κοινή ιστορία, κοινές αξίες και αυτό είναι εξαιρετική βάση για να χτίσουμε το μέλλον μας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Αρμενία να ενώσει τις δυνάμεις της με τη χώρα μας, λέγοντας πως «είναι μεγάλη η απόσταση των χωρών μας, αλλά απόσταση σε σχέση με τις αξίες μας δεν υπάρχει».

«Το επόμενο διάστημα να υπερασπιστούμε τις κοινές αξίες και να παίξουμε ενεργό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή και τον σεβασμό στους κανόνες διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό εξέτασαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ότι υπεγράφησαν συμφωνίες για την υγεία, την ιατρική, την παιδεία, τον πολιτισμό και την έρευνα, «που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ μας».

Όπως είπε ο κ. Σαρκισιάν προς το παρόν ο αδύναμος κρίκος στις σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας είναι οι εμπορικοοικονομικές σχέσεις, οι οποίες εξαρτώνται και από αντικειμενικές συνθήκες.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Σαρκισιάν ανέφερε ότι «ο καλύτερος τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η άρση των αιτιών του φαινομένου, η βασική αιτία είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. Ως Αρμενία έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλους τους Αρμένιους, που θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη Συρία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει από κοινού να καταβάλει προσπάθειες για να αρθεί η πραγματική αιτία της αστάθειας και παράλληλα να συμβάλει στις χώρες που έχουν δεχθεί πρόσφυγες».

 


σχετικα αρθρα