current views are: 7

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:08

Έκκληση Τσίπρα στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη – «Δεν θα ξανανοίξουν τα σύνορα»

«Το πρόβλημα συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στη συνοριακή μεθόριο είναι πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

Δημοσίευση 10:08’

«Το πρόβλημα συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στη συνοριακή μεθόριο είναι πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

«Το πρόβλημα συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στη συνοριακή μεθόριο είναι πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση κατά διαφόρων παραγόντων, που με τον «μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» ή άλλων φέρουν τον τίτλο του εθελοντή. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρμένιο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός, την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους ίσως και από ομάδες που έοχυν τίτλο εθελοντών, τόσο να παραμείνουν στη μεθόριο όσο και να περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες να περάσουν τη μεθόριο» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά, απέναντι σε ανθρώπους είναι απροστάτευτοι.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυρες στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής «και από εκεί και πέρα θα δουλεψουμε όλοι μαζι για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μεταβασης τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης». «Δεν μπορούμε να παίζουμε με κατατρεγμένους ανθρώπους», σημείωσε.

Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, λέγοντας:

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση και ο λαός έδωσε από το υστέρημα τους προκειμένου να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της. Μέχρι την προηγούμενη Σύνοδο, η Ελλάδα δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, με σκοπό να φτάσει στο 100% την ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά και να υλοποιήσει την υποχρέωση για δημιουργία 30.000 θέσεων σε κέντρα υποδοχής στα νησιά και σε κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. 

«Όλα τα παραπάνω με δεδομένο ότι ο βαλκανικός δρόμος θα μείνει ανοιχτός», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

Με μονομερείς, απαράδεκτες αποφάσεις κάποιων κρατών, ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει ένα ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα. Επιτελούμε αυτό το καθήκον, με το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει και νέες θέσεις για τη φιλοξενία πρόσφυγων και μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες.

«Εντούτοις το πρόβλημα της συσσώρευσης στα κλειστα βόρεια σύνορά μας δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Εμείς αποφασίσαμε να μη δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής στη συνοριακή μεθόριο γνωρίζοντας ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Δεν θέλαμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό με τα Σκόπια. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή απευθύναμε έκκληση στις ΜΚΟ προκειμένου οι πρόσφυγες να εγκαταλειψουν τις σκήνές στη μεθόριο, να φύγουν δηλαδή από τις συνθήκες ανθρπωιστικής κρίσης στη λασπη και το κρύο και να έρθουν στα άλλα κέντρα φιλοξενίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα