Νέα σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα νέα δραματικά δεδομένα στην προσφυγική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη κυβερνητική σύσκεψη, εντός 24 ωρών, για την κατάσταση στην Ειδομένη και την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε δραματική έκκληση στους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι μονομερείς ενέργειες των βαλκανικών χωρών έγιναν με συγκεκριμένο σκοπό και ότι «δεν πρόκειται να ξανανοίξουν το δρόμο για τους πρόσφυγες».

Στη σύσκεψη έγινε και παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε χθες την Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα».

Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.