Δεν έχει τέλος η κριτική και η γενικότερη στάση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Ελλάδα απέναντι στο προσφυγικό, καθώς και σήμερα σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο αποκάλεσε τα Σκόπια ''Μακεδονία'' και εξήρε τις ενέργειές τους για το επίμαχο ζήτημα.

Όπως τόνισε:

Η Μακεδονία έχει συμβάλει έως τώρα στην σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπεύθυνοι για αυτές τις δραματικές σκηνές είναι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να εγείρουν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους στον καταυλισμό στην Ειδομένη.

Μάλιστα η ίδια καλεί τους πρόσφυγες να μείνουν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την κ. Λάτινερ ''όποιος θέλει το καλό των ανθρώπων στον καταυλισμό, πρέπει να τους ενθαρρύνει να δεχθούν τα θερμαινόμενα στερεά καταλύματα που διατίθενται στην Ελλάδα και την περίθαλψη που τους παρέχεται''.

Αντί αυτού, όπως αναφέρει η ίδια στις δηλώσεις της, συνεχίζεται μεμονωμένα να διαμηνύεται ότι κανείς μπορεί με δική του πρωτοβουλία να μεταβεί στη χώρα της επιθυμίας του, κάτι που, κατά τη γνώμη της, είναι ανεύθυνο και έντονα καταδικαστέο.

Κοτζιάς: Η πολιτική της Αυστρίας θα προωθούσε τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οξεία κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, είχε ασκήσει πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην οποία μάλιστα εξέφραζε ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 «Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», είχε προσθέσει ο κ. Κοτζιάς, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα, μίας επίσκεψης της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, η οποία νωρίτερα είχε ψευδώς ισχυριστεί, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, πως ο Έλληνας υπουργός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τής είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα.