Συνεδριάζει σήμερα  το απόγευμα στις 5, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ατζέντα αξιολόγηση και προσφυγικό. Μία ώρα αργότερα συναντάται ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης με το Κουαρτέτο για τα κόκκινα δάνεια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το οικονομικό επιτελείο θα επιτύχει στη διαπραγμάτευση να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή. Είτε πρόκειται για ασφαλιστικό και φορολογικό είτε για τα κόκκινα δάνεια. Ιδιαίτερη σημασία προσδίδουν  πολλοί βουλευτές στο που θα κλειδώσει τελικά το αφορολόγητο, καθώς όπως λένε στο newpost πηγές της Κουμουνδούρου δεν είναι μόνο συμβολικοί οι λόγοι. Υπογραμμίζουν πως εάν περάσει η πρόταση των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου που θα πλήξει τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα θα σημαίνει οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης, και ζητούν πάση θυσία κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.

Ανησυχία επικρατεί και για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ωστόσο οι βουλευτές είναι διατεθειμένοι  να περιμένουν την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου πριν καταλήξουν στις όποιες αποφάσεις. Πάντως τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο κομμάτι της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς χαρακτηρίζουν τραγικές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, μετά το κλείσιμο των συνόρων.  

Στην Πολιτική Γραμματεία θα εξεταστούν και τα θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας ώστε να προετοιμαστεί η Κ.Ο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση την προκαλεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδα Το Βήμα για παρέμβαση του Αναπληρωτού Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Επί της ουσίας πάντως κόμμα και βουλευτές στηρίζουν τις Κυβερνητικές πρωτοβουλίες ωστόσο βάζουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Εκτιμούν ότι όλα θα πρέπει να καταλήξουν σε νομοσχέδια που θα μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή χωρίς διαρροές. Γνωρίζουν πάντως ότι η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου φέρνει πιο κοντά και το κλείσιμο της αξιολόγησης , που αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε  να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους.