current views are: 9

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:23

Η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο στην «ευρωπαϊκή» Τουρκία – Τι απαντά για την Ειδομένη

Τον τρόπο και τους όρους εφαρμογής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ με την Τουρκία σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Δημοσίευση 13:23’

Τον τρόπο και τους όρους εφαρμογής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ με την Τουρκία σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Με γοργούς ρυθμούς και πριν ληφθούν οριστικές και αποτελεσματικές απόφάσεις για το προσφυγικό, η Ε.Ε. προωθεί τις συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, ανοίγοντας νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαβουλεύσεις. Η Μίνα Αντρέεβα αναφέρθηκε σήμερα στον τρόπο και τους όρους εφαρμογής των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι ακολουθείται η ”δομημένη διαδικασία”. 

Την ίδια ώρα, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνει ”απολύτως νόμιμη” τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία. Όσον αφορά στην Ειδομένη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στη ”λασπούπολη” που έχει δημιουργηθεί εκεί, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο ”προσπαθούν” να λύσουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Επιπλέον, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανιτς σημείωσε πως η τεχνική εργασία τώρα επικεντρώνεται σε πέντε κεφαλαία: 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).

Επίσης υπενθύμισε ότι μαζί με το κεφάλαιο που άνοιξε το Δεκέμβρη, τώρα έχουν ανοίξει άλλα πέντε κεφάλαια. 

Επιταχύνεται η απευλευθέρωση της βίζας σε Τούρκους με 72 προαπαιτούμενα

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 72 προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. «Οι “28” συμφώνησαν να επιταχύνουν απλά τη διαδικασία, όχι να αλλάξουν τους όρους», ανέφερε.

Την κατάσταση στην Ειδομένη κλήθηκε να σχολιάσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, η οποία σχολίασε ότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην περιοχή και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει, στο σημείο, μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Η ίδια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής προσφύγων που δεν βρίσκονται στην Ειδομένη και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής, ενώ, όπως είπε, οι ελληνικές αρχές μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε αυτά τα καταλύματα.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε τις πρόσφυγες από την Ειδομένη»

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μειωθούν τα τραγικά συμβάντα και να μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταλύματα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντρέεβα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή και η Frontex παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη δήλωσή τους της 7ης Μαρτίου, καλούν την Ελλάδα να εργαστεί για τη διαχείριση και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με την ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική».

«Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την προσπάθεια» ξεκαθάρισε η Αντρέεβα.

Από την πλευρά του, «σχετικά αισιόδοξος» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπερτ Κούντερς, σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την Τουρκία, «φιλόδοξο» και «περίπλοκο», αναφέροντας πως στο σημερινό Συμβούλιο όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών είχαν «εποικοδομητική στάση», αν και «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

Ο Μπ. Κούντερς σημείωσε επίσης πως αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν.

Απολύτως νόμιμη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, ενώ ξήγησε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη.

Ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιουνκέρ επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της “καταρχήν συμφωνίας”, είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. Τέλος, τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά. «Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.


σχετικα αρθρα