Ένα πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί από χτες το βράδυ, με αφορμή τους 1500 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων να επιμένει ότι όσοι κατάφεραν να εισέλθουν στο έδαφός τους, επαναπροωθήθηκαν στα ελληνικά εδάφη, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει ''ψεύδη'' τις εν λόγω πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, πως περίπου 600 πρόσφυγες από αυτούς που κατάφεραν να εισέλθουν στα εδάφη της γειτονικής χώρας, εστάλησαν πίσω στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σχολιάζει πως πάγια θέση είναι πως εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής από τους Σκοπιανούς, αυτό θα εξεταστεί κανονικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση από αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι επέστρεψαν στο έδαφός μας πρόσφυγες».

Αναφορικά με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ στο Reuters, από την κυβέρνηση σχολίασαν πως αρμόδιο για να δώσει απάντηση σε διπλωματικό επίπεδο είναι το υπουργείο Εξωτερικών.