Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχει αύριο το απόγευμα, στις 19:30, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στην προηγούμενη συνάντησή του με τους θεσμούς, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί πάνω σε θέματα της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, και η εθνική σύνταξη.

Το "ψαλίδι" στις επικουρικές έμεινε έξω από την τελευταία συνάντηση με τους δανειστές το Σάββατο, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νέες συντάξεις, καθώς έχει συμφωνηθεί να κλείσουν πρώτα η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η Εθνική Σύνταξη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες και να διατηρήσει αλώβητες κατά το δυνατόν τις κύριες συντάξεις, γνωρίζοντας ότι με την επαναφορά της "ρήτρας", οι επικουρικές αναπόφευκτα θα μειωθούν έως και 20%.

Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αναλογικότητα στις νέες συντάξεις, επιχειρώντας να μειώσουν τις τελικές αποδοχές για λιγότερα χρόνια ασφάλισης (έως 25 - 27 χρόνια) και να τις αυξήσουν για όσους συμπληρώσουν 35 - 40 χρόνια στην αγορά εργασίας.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση απ' όπου μπορεί να προκύψει μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων αφορά στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή στη διαφορά του υπολογισμού των συντάξεων με το νέο σύστημα, σε σχέση με τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα με το ισχύον.