Τιμητική για την Ελλάδα αλλά ντροπιαστική για όσες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους χαρακτήρισε την εικόνα στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο ταξίδι προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, ο Αρ. Μπαλτάς είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στην περιοχή, ότι :

Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, γιατί εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα, δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, δεν προσπαθούμε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα.

«Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας, ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους», πρόσθεσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει, αντίθετα, την έχει την τιμή να έχει βοηθήσει, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσο το δυνατόν τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας, που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά».

«Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα», συνέχισε ο υπουργός, «σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί  τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και  κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ”Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά,  μέσα  στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την  να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

«Καρφί» Μητσοτάκη σε Μπαλτά 

«Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος... » σχολίασε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στο ακριτικό αυτό χωριό με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Απομόνωση φράσεων του καταγγέλλει ο Μπαλτάς

Σε διευκρινιστική του δήλωση, μετά την συνέντευξη Τύπου, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο απομόνωση φράσεων από τις δηλώσεις του με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους.

«Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει’ με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αρ. Μπαλτάς.