Ανασχηματισμός, εκλογές, εκλογικός νόμος και αναθεώρηση του Συντάγματος συνθέτουν το κουβάρι μέσα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να τυλίξει το Μεσοπρόθεσμο. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη έτοιμη κυβέρνηση δύο κύκλων, πολιτικών και τεχνοκρατών. Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακοίνωσή της ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Γιατί, οι εταίροι του είπαν ότι «η κυβέρνηση κάθισε μετά τον Ιανουάριο». Ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να συγκρουστούν με τον εαυτό τους, δηλαδή… το κράτος. Είναι, λοιπόν, προφανές πως δε μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους.
- Οι μεγάλοι, όμως, πλην ενός ή δύο εξαιρέσεων θα μείνουν μέσα. Για να υπάρχει συνευθύνη.

- Ο πρωθυπουργός θα θυσιάσει μερικούς δικούς του, θα κολλήσει και μερικούς από την αγορά, λίγους εκτός ΠΑΣΟΚ και θα σερβίρει το νέο σχήμα ως ένα νέο ξεκίνημα.

- Για να ενισχύσει την κίνησή του θα καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε επιτροπές για τις αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και κοινή αποστολή στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής.

Ακόμη, σχεδιάζει να καλέσει τα κόμματα να συζητήσουν τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εδώ κολλάει και το δημοψήφισμα. Αν, βέβαια, δεν υποχρεωθεί εντωμεταξύ για οποιοδήποτε λόγο να κάνει εκλογές. Προοπτική που αποκτά ενδιαφέρον αν έχει πάρει το ΟΚ του Σαμαρά για το γερμανικό σύστημα, όπου οι δύο αρχηγοί αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.