current views are: 9

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση17:11

Θύελλα από τις δηλώσεις Μπαλτά για την Ειδομένη – Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη (Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με την οποία «η εικόνα της Ειδομένης είναι τιμητική για την Ελλάδα και ντροπή για όσους κλείνουν τα σύνορα».

Δημοσίευση 17:11’

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με την οποία «η εικόνα της Ειδομένης είναι τιμητική για την Ελλάδα και ντροπή για όσους κλείνουν τα σύνορα».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με την οποία «η εικόνα της Ειδομένης είναι τιμητική για την Ελλάδα και ντροπή για όσους κλείνουν τα σύνορα». Ο κ. Μπαλτάς, ωστόσο, κάνει λόγο για απομόνωση των δηλώσεών του και εξαπολύει επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το πρώτο «καρφί» ήρθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μέσω Twitter πρότεινε στον κ. Μπαλτά να επισκεφθεί τη λασπούπολη της Ειδομένης για να αισθανθεί «εθνικά υπερήφανος».

Επίθεση στον υπουργό Πολιτισμού εξαπέλυσε και το Ποτάμι. «Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί “τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης” τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση» σχολίασε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. 

«Η εξωπραγματική δήλωση Μπαλτά δείχνει οτι η κυβέρνηση είτε δεν ξέρει είτε δεν θέλει να ξέρει τι της γίνεται», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Η δήλωση που προκάλεσε σάλο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, ο Αρ. Μπαλτάς είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στην περιοχή, ότι :

Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, γιατί εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ​ότι, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα, δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, δεν προσπαθούμε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα.

«Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας, ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους», πρόσθεσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει, αντίθετα, την έχει την τιμή να έχει βοηθήσει, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσο το δυνατόν τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας, που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά».

«Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα», συνέχισε ο υπουργός, «σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί  τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και  κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ”Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά,  μέσα  στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την  να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».

Απομόνωση φράσεων του καταγγέλλει ο Μπαλτάς

Σε διευκρινιστική του δήλωση, μετά την συνέντευξη Τύπου, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο απομόνωση φράσεων από τις δηλώσεις του με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει’ με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη. Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης,τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του.

 


σχετικα αρθρα