Σειρά παραχωρήσεων προς την Τουρκία θα κάνει η Κομισιόν, ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να επέλθει η οριστική συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί αύριο και κυριότερο σημείο της είναι η απάλειψη των περιορισμών προς τους τούρκους πολίτες για τη λήψη βίζα για ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που έχει στη διάθεσή του το Reuters, η Κομισιόν θα προτείνει τους τρόπους υλοποίησης του Ευρωπαϊκού μέρους της συμφωνίας.

Ειδικότερα:

  • Η Κομισιόν θα προτείνει η πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα προς τους τούρκους πολίτες, με απλοποίηση των κριτηρίων που τίθενται από τους ευρωπαίους. Εδώ ωστόσο έγκειται η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία ζητάει από την Άγκυρα να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια που τίθενται από την ΕΕ. Η επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος μέχρι τον Ιούνιο, θα απαιτήσει διαδικασίες εξπρές για την έγκρισή της από το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.
  • Παράλληλα, θα προβλέπεται το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο θα περιλαμβάνεται η διατύπωση «υπό όρους». Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Reuters, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
  • Θα ζητηθεί από την Ελλάδα να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, ώστε να επιταχυνθούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων. Κάτι που έχει πάντως, ήδη, πράξει δημόσια η κυβέρνηση της Ελλάδα με δηλώσεις αξιωματούχων της. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.

Οι λεπτομέρειες ως προς τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ενώ θα διευκρινιστεί και το ακριβές επιπλέον ποσό που θα δοθεί στην Άγκυρα για το προσφυγικό, πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.