current views are: 14

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση19:46

Ενδοκυβερνητική κρίση προκαλεί ο Μουζάλας – Καμμένος και αντιπολίτευση ζητούν την παραίτησή του (Βίντεο)

Τη λέξη «Μακεδονία» χρησιμοποίησε για τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, απόσπασμα της οποίας έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ακολούθησε μίνι ενδοκυβερνητική και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η ΝΔ ζητούν την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Δημοσίευση 19:46’

Τη λέξη «Μακεδονία» χρησιμοποίησε για τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, απόσπασμα της οποίας έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ακολούθησε μίνι ενδοκυβερνητική και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η ΝΔ ζητούν την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Τη λέξη «Μακεδονία» χρησιμοποίησε για τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, απόσπασμα της οποίας έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ακολούθησε μίνι ενδοκυβερνητική και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και η ΝΔ ζητούν την παραίτηση του κ. Μουζάλα. 

Ειδικότερα, ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με τη μαζική εισροή προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ, τόνισε:

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία [σ.σ. την ΠΓΔΜ]. Έχω εδώ την προκήρυξη – το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Πάντως, ο κ. Μουζάλας, μετά την έκταση που πήρε το θέμα, ζήτησε συγγνώμη κάνοντας λόγο για εκ παραδρομής λάθος σε δήλωσή του. Παράλληλα, μιλώντας στο Newpost επεσήμανε πως έκανε λάθος, το οποίο οφείλεται σε κούραση

Μίνι ενδοκυβερνητική κρίση – Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση 

Η εν λόγω αποστροφή του λόγου του κ. Μουζάλα, παρά τη διορθωτική παρέμβασή του, προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις, και μία μίνι κυβερνητική κρίση. Με παρέμβασή του μέσω Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, λέγοντας πως η συγγνώμη του δεν αρκεί. Παράλληλα, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο MEGA, ο υπουργός διευκρίνισε πως ζητεί την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ως κυβερνητικός εταίρος. 

Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και “γκάφες”, ούτε μια φορά» σημειώνει η εκπρόσωπος του κόμματος και προσθέτει:

Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο.

Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, για μέγιστο ατόπημα από τον υπουργό που «δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και προσθέτει:

Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του.

«Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας» σημειώνει από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και συνεχίζει:

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.

Στήριξη στον υπουργό, έδωσε ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν πως «το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή».

Αντίστοιχα, τον κ. Μουζάλα υπερασπίστηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «μικροπολιτική καπηλεία». «Η ΝΔ διασπάστηκε για το όνομα της FYROM και ο Μητσοτάκης έλεγε “σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει”. Τώρα μικροπολιτική καπηλεία. Ντροπή!».

Δείτε το βίντεο με την επίμαχη δήλωση:


σχετικα αρθρα