Σφοδρότατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τη χθεσινή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε υψηλούς τόνους στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, ως μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Γεροβασίλη τονίζει:

1. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, όντως δεν εφαρμόζεται -όπως επισημαίνει η ανακοίνωση- , διότι προβλέπεται να ισχύσει από τον Ιούνιο.

2. Η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σε ευρεία βάση. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, όφειλε να γνωρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστρέψει 630 παράτυποι μετανάστες, όταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμενε ανενεργή. Η συμφωνία επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χρονικό διάστημα που μάλλον φαίνεται επαρκές στην ΝΔ για να κρίνει ότι δεν εφαρμόζεται.

3. Ο βαλκανικός προσφυγικός διάδρομος, δεν έκλεισε «με συνυπογραφή της Ελλάδας», αλλά με μονομερή ενέργεια της Αυστρίας και της «ομάδας Βίσεγκραντ», την οποία η ΝΔ αποσιωπά και προσπερνά. Βολικό για τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να κάνει πλάτες στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

4. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ η Ελλάδα έπρεπε να θέσει βέτο, οφείλει να το πει. Στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε τέτοια εντύπωση.

5. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, ζητά «οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης» για την Ειδομένη. Το σχέδιο της κυβέρνησης υπάρχει, και προβλέπει την σταδιακή εθελούσια μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας και όχι την χρήση βίας. Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Προτείνει την βίαιη εκκένωση της Ειδομένης; Γιατί δεν το λέει ευθέως και το αφήνει να πλανάται αόριστα ως υπαινιγμός;

6. Η ΝΔ χαρακτηρίζει την Ειδομένη «κολαστήριο» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απούσα. Γνωρίζουν ή όχι ότι κατ' επιλογήν και σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για να μην λειτουργήσουν ως πόλος έλξης; Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Γιατί δεν εισηγείται ευθέως αστυνομική επέμβαση;

«Ο κ. Μητσοτάκης χύνει από το πρωί σήμερα κροκοδείλια δάκρια για την λάσπη της Ειδομένης, ενώ βουλιάζει στην δική του μικροπολιτική λάσπη. Ας αποφασίσει αν ακολουθεί την ακροδεξιά ατζέντα ή την “γραμμή ευαισθησίας” για το προσφυγικό. Το ενδιάμεσο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μικροπολιτική υποκρισία» αναφέρει στην δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλήγοντας «η κυβέρνηση δεν δέχεται υποδείξεις ευαισθησίας από αυτούς που την εγκαλούσαν γιατί δεν απωθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες».

ΝΔ: «Κολαστήριο η Ειδομένη»

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την Ειδομένη «κολαστήριο» και στέκεται στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου οργανωμένης εκκένωσης του χώρου και άμεσης μεταφοράς των προσφύγων σε χώρους με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.

Η ΝΔ καταλογίζει ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι συνυπέγραψε το κλείσιμο των συνόρων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Σημειώνει επίσης ότι δεν έχει προχωρήσει η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, η Συγγρού εκτιμά ότι δεν αποδίδει, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας:

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκλωβισμός, ολοένα και περισσότερων, προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Αρμόδιοι Υπουργοί προαναγγέλλουν ότι οι εγκλωβισμένοι θα φτάσουν έως και τις 150.000 και ότι θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Σχετικά με την Ειδομένη, η ΝΔ κάνει λόγο για «κολαστήριο» και «τόπο αβάστακτης δοκιμασίας».   «Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι - όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκεί επίσκεψή του - μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας συνολικά», συμπληρώνει η Συγγρού.

Κατηγορεί επίσης τον κ. Τσίπρα ότι «επιστρατεύει εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύεται ανύπαρκτος στις πράξεις» και επισημαίνει ότι «η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”».