Σε έναν μήνα η κατάσταση στην Ειδομένη θα είναι διαφορετική, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο πως θα φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Ειδομένη, τόνισε πως «το θέμα είναι εμείς να έχουμε να προσφέρουμε το στοιχειώδες που μπορούμε και δεύτερον οι ίδιοι να πειστούνε. Είδατε πως λειτούργησε το θέμα της μπροσούρας πως πείστηκαν οι πρόσφυγες να φύγουν».

«Θα ήταν λογικό, με βάση την εμπειρία της Μυτιλήνης, ότι το πολύ σε έναν μήνα η Ειδομένη δεν θα είναι αυτή που ήταν σήμερα. Στη Μυτιλήνη ήταν πολύ χειρότερη κατάσταση. Αλλά πέντε μήνες μετά έχουμε δομές που μπορούμε να φιλοξενήσουμε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να ενοχλείται κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ο καταυλισμός. «Όταν άνοιξε ο Βαλκανικός Διάδρομος και η Ειδομένη ήταν άτυπο πέρασμα, δεν υπήρχε η νομική δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον καταυλισμό. Επίσης δεν το θέλαμε γιατί δεν θέλαμε να υπάρχει κρατική δομή πάνω στα σύνορα που να διευκολύνει τους πρόσφυγες να φεύγουν προς τα Σκόπια. Για αυτό ήρθαμε σε επαφή με τις ΜΚΟ» είπε και συνέχισε:

Δεν θέλουμε καμπ στην Ειδομένη, θα είναι μία μόνιμη πηγή αντιπαράθεσης με την Ευρώπη και τη FYROM. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να κατέβουν στις δομές φιλοξενίας ώστε να τους παράσχουμε τα νόμιμα. Θέλουμε να μεταδώσουμε ότι στην Ειδομένη, όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη. Το επόμενο πενταήμερο θα έχουμε δημιουργήσει δομές για όλους τους πρόσφυγες.

Παράλληλα επεσήμανε πως οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, ενώ αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό τόνισε πως «αποδεικνύεται πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να περάσουν. Ακόμα και τα τμήματα που δεν έχουν φράχτη φρουρούνται από αστυνομικούς και στρατό της ΠΓΔΜ. Και όσοι πρόσφυγες περνούν δέχονται κακομεταχείριση». 

«Θα είμαι ευχαριστημένος αν μπούνε κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, και οι βάσεις που θα ήθελα να τεθούν είναι η γρήγορη μετεγκατάσταση», σημείωσε στη συνέχεια αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, και πρόσθεσε:

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τεθεί η μετεγκατάσταση από την Τουρκία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι από την ώρα που θα αποφασιστεί, θα γίνει, και θα θεωρούσα εξαιρετικά θετικό αν στην ιστορία της επιστροφής όσων έρχονται πίσω στην Τουρκία μπορούσαμε να κερδίσουμε την επιστροφή και των παράνομων μεταναστών.