Τρόπο για να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό που προκαλεί στην χώρα το προσφυγικό αναζητά η κυβέρνηση, καθώς πλέον φαίνεται πως το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης πλησιάζει, όμως κανένας από το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πως θα δοθεί λύση ή έστω, πως θα υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις προκειμένου η Ευρώπη να βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα στην διαχείριση του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως αρκετές χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα ζητάει η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν συμφωνεί με την κατάργηση της χορήγησης βίζας σε τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, οι χώρες του Βίζεγκραντ επιμένουν να ασκούν πιέσεις έτσι ώστε να μην προωθηθεί η λύση της απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ και ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει στο ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας, αν αυτή πρώτα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Τα παραπάνω στοιχεία, οδηγούν διπλωματικούς κύκλους στην σκέψη πως ίσως να μην υπάρξει τελική συμφωνία για την προσφυγική κρίση την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως υπάρχει και κάτι θετικό στην όλη αυτή ιστορία. Το γεγονός ότι αυτή την φορά οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν μια μέρα νωρίτερα πριν υποδεχθούν τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Έτσι, θα έχουν το περιθώριο να λύσουν τις δικές τους διαφορές και στο τέλος να καταθέσουν κοινή πρόταση προς την Τουρκία. 

Παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Αθήνα λίγες μόλις ώρες πριν την Σύνοδο, η κυβέρνηση επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν για τους πρόσφυγες. Μάλιστα, για να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση των χρημάτων, επιστρατεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ο αρμόδιος υφυπουργός για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, καθώς, ο πρωθυπουργός είναι πολύ ευχαριστημένος από τα ως τώρα αποτελέσματα της δουλειάς του.