Επιμένει στην παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τον σάλο που ξέσπασε από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια ,«Μακεδονία» σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο κ. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση δεν αδυνατίζει όταν είμαστε ελικρινείς και σεβόμαστε κάποιες αρχές. "Οι ΑΝΕΛ προκειμένου να στηρίξουμε την κυβέρνηση πήραμε αποφάσεις σκληρές για εμάς. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης παραιτήθηκε γιατί έδωσε μια λάθος απάντηση που δεν άκουσε καλά την ερώτηση. Ο Δημήτρης Καμμένος παραιτήθηκε για ένα tweet για να μην βλάψει την κυβέρνηση, ο Παύλος Χαϊκάλης απεκλείσθει από τις λίστες για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ".

Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιες δηλώσεις που είναι εθνικά επιζήμιες, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε σφάλμα. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Όποιος κάνει γκάφες τις πληρώνει."

Όσες συγγνώμες και να ζητήσει πάντα θα υπάρχει ένα βίντεο όπου έλληνας υπουργός θα αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία". Ο κ. Μουζάλας οφείλει να προστατεύσει την κυβέρνηση και να παραιτηθεί. Να πάει σπίτι του. Την δική μου στήριξη δεν την έχει.

Μιλώντας για την σχέση του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχει μια σχέση που βασίζεται στην ελικρίνεια.

"Η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι ειλικρινής, ούτε κρύβεται ο ένας από τον άλλο, ούτε τίποτα. Όταν έχουμε μια θέση όσο σκληρή και να είναι την λέει ο ένας στον άλλον και έτσι στηρίζεται η κυβέρνηση. Δεν μπορεί αυτή την στιγμή να αφήσουμε τέτοια φαινόμενα να πλήτουν την κυβερνητική συνοχή. Δεν θα κάνω πίσω στηρίζοντας έναν υπουργό που έχει κάνει ένα τέτοιο έγκλημα" επέμεινε ο κ. Καμμένος. 

Όπως είπε ο κ. Καμμένος αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και είδε το επίμαχο βίντεο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Μουζάλα. "Ο Αλέξης Τσίπρας μου είπε ότι θα δει το βίντεο και θα με ενημερώσει. Εγώ, συγκάλεσα την ΚΟ των ΑΝΕΛ για αύριο το πρωί, για να συζητήσουμε την εξέλιξη αυτή που είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ας δούμε τι θα κάνει σήμερα ο ίδιος ο κ. Μουζάλας και θα εξετάσουμε τις εξελίξεις".

Πάντως ο υπουργός Εθν. Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα με τον κ. Μουζάλα.

Όπως είπε μέχρι και σήμερα οι δυό τους έχουν συνεργαστεί πολύ καλά απλώς δεν μπορεί να ανεχτεί αυτό που είπε. "Με τον κ. Μουζάλα συνεργάστηκα πολύ καλά, δεν είναι θέμα συνεργασίας ή προσωπικό, απλώς χθες είπε κάτι που είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό" εξήγησε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι "τα λάθη έχουν και μια κλίμακα". 

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με την οποία υπήρξε επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού ο κ. Καμμένος είπε ότι όταν εξέδωσαν την ανακοίνωση δεν είχαν δει το βίντεο. Μίλησα με την κυρία Γεροβασίλη, της είπα ότι εμάς η ανακοίνωση αυτή δεν μας καλύπτει και ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει έτσι. Ο Πάνος Καμμένος έχει κάποιες κόκκινες γραμμές που δεν παραβιάζονται. Ωστόσο πρέπει ορισμένοι όπως ο κ. Μουζάλας να έχει την ευαισθησία όταν κάνει μια τέτοια γκάφα, να πάει σπίτι του.

"Το σχέδιο με το ΝΑΤΟ δεν αποδίδει"

Σε ό, τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι όλο αυτό γίνεται γιατί έχουν πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι θα περάσουν απέναντι. Για τον ρόλο του στρατού στο θέμα του προσφυγικού ο κ. Καμμένος είπε ότι ο στρατός δεν μπορεί να συγκρούεται με πρόσφυγες. Εμείς πήραμε τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε και στη Μακεδονία, και στην Ήπειρο, ενώ έχουμε ενισχύσει τα μέτρα και στα θαλάσσια σύνορα για να παρέχουμε ασφάλεια στους κατοίκους και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ο ίδιος πήγε στους πρόσφυγες και τους πρότεινε να μετακινηθούν στις κρατικές δομές, ωστόσο όπως είπε, αυτό που είδε είναι ότι οι πρόσφυγες αυτή την στιγμή ακούν τους διακινητές που τους τάζουν πως θα τους περάσουν από τα σύνορα.

"Ζήτησα από τους πρόσφυγες να μην ακούν τους διακινητές και να πάνε στις δομές που έχει φτιάξει το κράτος. Υπάρχει οικογένεια που την πλησιάσανε στο Σχιστό με τρία μωρά και τους πρότειναν να πάνε στο Λουξεμβούργο. Τότε ο πατέρας έβαλε τα κλάματα και είπε ότι θέλει να πάει στην Ειδομένη. Εμείς με το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουμε τους διακινητές". 

Πάντως ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι το σχέδιο με το ΝΑΤΟ δεν πάει καλά, καθώς όπως εξήγησε δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί η ΝΑΤΟϊκή δύναμη. Για αυτούς είναι πολύ στενή η απόσταση Λέσβου- Μ. Ασίας και δεν είναι εύκολο να κινηθούν τα πλοία.

"Χθες έστειλα επιστολή στον κ. Στόλτενμπεργκ προκειμένου να αναπτυχθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις, ενώ είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι τους δημιουργούν προβλήματα και γενικά η επίχείρηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει να αποδίδει".

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στην επιχείρηση ενώ όπως εξήγησε ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι ως μπάστακας να τριγυρίζει στα νησιά. "Το ΝΑΤΟ από την παρουσία του εδώ, παίρνει μια εικόνα και από την συμπεριφορά των Τούρκων απέναντί μας". 

Σε ό,τι αφορά στα όσα ακούστηκαν ότι από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις νησιών, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που λέει ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα είναι σε όλα τα χωρικά ύδατα. "Από την μεριά της Τουρκίας, η Τουρκία προσπαθεί να παίξει κάποια παιχνίδια, δημιουργεί προβλήματα" είπε.

Τέλος, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο έργο που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην φροντίδα των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας λέγοντας ότι τα χρήματα που ξοδεύουν τα παίρνουν κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία εμπλοκή.