Η διαφορά στο δημοσιονομικό σκέλος του Ασφαλιστικού βραχυκυκλώνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών και του υπουργείου Εργασίας, καθώς η απόσταση υπολογίζεται πέριξ των 600 εκ. ευρώ.

Στη σημερινή συνάντηση που έχει οριστεί για τις 7.30 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές μπορεί να καλυφθεί και έτσι να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις (όπως επιμένει με νέες δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος) αλλά και να περιοριστούν οι απαιτήσεις των δανειστών - και κυρίως του ΔΝΤ - για δραστικές και μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό που υπάρχει, το υπουργείο θα ισχυριστεί ότι με το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) που έχει επεξεργαστεί μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 200 εκ. και έτσι να μειωθεί άμεσα το 1/3 της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση μέσω της θέσπισης πλαφόν, για μία σύνταξη στα 2.000 ευρώ και για πολλαπλές συντάξεις στα 2.300 ευρώ, μπορεί να αποφέρει από 120 έως 250 εκ. ευρώ.

Συνολικά από τα δύο μέτρα εξοικονομούνται τουλάχιστον 320 με 350 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 600 εκ. ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν και με το παραπάνω στην περίπτωση που οι δανειστές δεχόντουσαν την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδες για τις επικουρικές συντάξεις.

Η άρνησή τους να δεχθούν ένα τέτοιο μέτρο επαναφέρει στο τραπέζι την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για Εθνική Σύνταξη κάτω από τα 384 ευρώ, ούτε σύνδεσή της με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτό που επιμένουν και μάλλον θα περάσει είναι η Εθνική Σύνταξη να χορηγείται με τη συμπλήρωση της 20ετίας και σε ηλικία 67 ετών. 

Χαμηλότερα επίπεδα από τα 384 ευρώ θα προβλέπονται μεταξύ 15 και 20 χρόνων. 

Τέλος το υπουργείο Εργασίας είναι αισιόδοξο ότι θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο του για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όπως δεδομένη θα πρέπει να είναι και η συμφωνία σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που θα κυμαίνονται μεταξύ 0,7% και 2,2%.