Την απαισιοδοξία του για την κατάληξη της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Σε ομιλία του στις εφημερίδες του ομίλου Funke, ο Γερμανός πολιτικός προέβη στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει οριστική, επιτυχής έκβαση της συνόδου», τονίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι «θα σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία».

Όπως, εξάλλου, επισημαίνει ο Σουλτς, προϋπόθεση για μία ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία συνιστά η ενεργοποίηση του ήδη συμπεφωνημένου μηχανισμού για την ανακατονομή 160.000 προσφύγων. 

Στην ίδια ομιλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή αποτυχία της ΕΕ στο ζήτημα αυτό υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγικής κρίσης. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση, η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση».

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμισε, τέλος, ότι διαλυτικές τάσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και υποστηρίζει ότι «τα χάσματα που έχουν ήδη εκδηλωθεί «μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία της ΕΕ».