Η υπόθεση με τον Γιάννη Μουζάλα που ξέσπαασε χθες το βράδυ αφού αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία  μονοπώλησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. 

Η κ. Γεροβασίλη επι της ουσίας ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον Γιάννη Μουζάλα θα παρθούν μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. 

Αναφορικά με την υπόθεση Μουζάλα είπε: 

««Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό του σφάλμα. Ο πρωθυπουργός κατανοεί την ευαισθησία του κ. Καμμένου και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση είναι σταθερή στην εθνική θέση για το θέμα της ονομασίας. Αυτήν την ώρα προέχει η επιτυχής έκβαση της αυριανής συνόδου για το προσφυγικό. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση του για τον κ. Μουζάλα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής καθώς και ο κ. Καμμένος είπε πως στηρίζει την κυβέρνηση πλην του κ. Μουζάλα. Ως προς την απόφαση να ξεκαθαρίσει η υπόθεση μετά τη Σύνοδο είπε πως ο κ. Καμμένος είναι ενήμερος για αυτό και πως δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Σε ερώτημα για το ότι ο κ. Μουζάλας τελεί υπό προθεσμία: 

Ο κ. Μουζάλας στήριξε τη θέση και τα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από πλευρά μας έχει την πλήρη στήριξη. Σε συγκυβερνήσεις όμως κάποιες φορές οι εταίροι μπορεί να εκφράσουν ζητήματα κάτι που είναι θεμιτό. Άκαιρο να πάρουμε απόφαση σήμερα και να κάνουμε πρόχειρη εκτίμηση. 

«Ο όρος Μακεδονία δεν εκφράζει ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ίδιο τον κ. Μουζάλα» , είπε η κ. Γεροβασίλη.

Ως αρκετά προχωρημένο σενάριο χαρακτηρισε την ερώτηση - διαπίστωση πως το Ποτάμι σήμερα στήριξε τον κ. Μουζάλα και κατεπέκταση την κυβέρνηση. 

Η κ. Γεροβασίλη στην αρχική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και στην προετοιμασία της κυβέρνησης. 

Στους στόχους της κυβέρνησης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδοτησης για τη διαχρείριση της προσφυγικής κρίσης, η ενίσχυση υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή  frontex, η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την επανεισδοχή πουο υπογράφηκε στη Σμύρνη για παράτυπους μετανάστες».  

Αναφορικά με την Ειδομένη είπε πως δεν προβλέπεται δομή προσφύγων στα σύνορα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των προσφύγων από εκεί χωρίς βία.  

Για τους πρόσφυγες που πέρασαν στα Σκόπια είπε: 

«Επικίνδυνη κίνηση απελπισίας. Γίνονται έρευνες της αστυνομίας για τους υποκινητές. Όσοι δεν είχαν περάσει τη συνοριογραμμή επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.Δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από ΠΓΔΜ για επανεισδοχή.»