Επιμένει στις θέσεις της για ευρωπαϊκή λύση και στήριξη της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «πρέπει να βρούμε συλλογική λύση στο προσφυγικό και να στηρίξουμε την Ελλάδα».

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι «η Γερμανία πρέπει και θέλει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή, συνολική λύση». 

«Το θέμα των προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Στόχος της Γερμανίας είναι η ανακούφιση όλων των χωρών - ιδιαίτερα της Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αν εισέλθουν στην χώρα λιγότεροι πρόσφυγες».

«Η πρόσφατη μείωση των ροών που δέχονται η Γερμανία και και άλλες χώρες-μέλη είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η άλλη πλευρά και πρέπει να μας ανησυχεί όλους γιατί δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλους εμάς στην Ευρώπη», σημείωσε η καγκελάριος.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τις ποσοστώσεις προσφύγων που θα δεχθούν στο έδαφός τους» και διεμήνυσε:

Δεν αλλάζουν οι κανόνες της ΕΕ για κάταργηση βίζας προς Τουρκία.

Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητό» το αίτημα της Άγκυρας για περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Όσο για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, η Μέρκελ σημείωσε ότι είναι δύσκολο, ενώ τόνισε ότι το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι προς εξέταση, τη συγκεκριμένη στιγμή: 

Η Τουρκία είναι εδώ και πολλά χρόνια υποψήφια προς ένταξη. Για μένα και για την κυβέρνηση ίσχυε πάντα η αρχή «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αυτό σήμαινε και σημαίνει: Αν σε περίπτωση μιας περισσότερο σε βάθος συνεργασίας ανοίξουμε νέα Κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, τότε παραμένει αποφασιστικό ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ανοιχτό αποτέλεσμα. Και μόνο από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ένταξη της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη... Το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων δεν είναι τόσο δύσκολο εξαιτίας μας, αλλά λόγω του άλυτου προβλήματος με την Κύπρο - αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας μέχρι την αυριανή Σύνοδο και δεν μπορώ να προβλέψω την έκβαση. Παρακαλώ ειδικά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Κεφαλαίων 23 και 24 να δούμε ιδιαίτερα και την ευκαιρία να μπούμε με την Τουρκία σε έναν σημαντικό διάλογο, ο οποίος επείγει.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, σχετικά με το κλείσιμο του Βαλκανικού Δρόμου είχε δηλώσει πως «η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν (στη χώρα) και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ». Ωστόσο, είχε διαμηνύσει ότι «αυτή  λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα».