Την «απολύτως απαράδεκτη» εικόνα της Ειδομένης θα μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει αύριο για τη Σύνοδο του ΕΛΚ και στις συναντήσεις που θα έχει, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Αναφορικά με την κρίση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Μουζάλα για την ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για «σοβαρό ολίσθημα που είναι αλλοίωση εθνικής γραμμής».«Η ΝΔ αντέδρασε και ήταν η πρώτη που είπε στον κ. Μουζάλα να σκεφτεί χθες παραίτηση του. Δεν το έκανε, τον στήριξε ο κ. Τσίπρας, απόσήμερα όμως είναι επιβεβλημένη η παραίτηση του, τόσο για ατόπημα όσο και για χειρισμό σε προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος. 

«Ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στο δίλλημα ''Μουζαλας ή Καμμένος''. Αλλά γιατί ο κ.Καμμενος δεν έθεσε θέμα στην περίπτωση Φίλη, όταν αρνήθηκε την εθνική θέση για τη γενοκτονία των Ποντίων» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδυναμώνεται. 

«Πρόκειται για μια κατάσταση ντροπή για την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, ντροπή για την Ελλάδα της ακατάλληλης και ανίκανης κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ χαρακτήρισε την Ειδομένη τόπο δοκιμασίας για τις αρχές και τις αξίες της Ευρώοης.

Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης «θα επιμείνει να υποστηρίζει την εθνική στρατηγική, όπως ορίστηκε στη συνάντηση των αρχηγών που διαμόρφωσε και το πλαίσιο της εντολής που έχει ο Πρωθυπουργός», ενώ έκανε λόγο για το «μίνιμουμ που πρέπει να πετύχει η χώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, αναμένεται να τονίσει στις επαφές του στις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διότι χωρίς απόφαση διαιωνίζεται για τη χώρα μας η σημερινή τραγική κατάσταση στο προσφυγικό. «Χωρίς απόφαση θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στο βορρά» τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα είναι απαραίτητη, «όμως δεν μπορεί να βασίζεται στη χρήση απειλών και τελεσιγράφων». «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της δίνει την πλήρη στήριξη του στην Κυπριακή δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «δεν μπορει άσχετα ζητήματα να μπαίνουν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης».

Στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει τον προβληματισμό του για την εικόνα της Ευρώπης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι «με τραυματισμένη συνοχή και ανίκανη να δώσει λύση στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει και την ανησυχία του για την άνοδο της επιρροής ακραίων δυνάμεων στην ΕΕ».