Την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθήσει στο να λυθούν θεμελιώδη ζητήματα. 

Ο κ. Τίμερμανς άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη - με τις αρχές της ΠΓΔΜ να επαίρονται ότι επέστρεψαν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφός τους πίσω στην Ελλάδα και να κατηγορούν τις ελληνικές αρχές που δεν τους απέτρεψαν, αφήνοντας αιχμές για το ποιος κρύβεται πίσω από την  - αποδεδειγμένα οργανωμένη - κίνηση που ώθησε τους δεκάδες απελπισμένους στην ριψοκίνδυνη ενέργεια. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε μεγάλη σύγχυση την περασμένη εβδομάδα και δεν μπορούν να γίνουν κρυφές επιστροφές και κουβέντες επαναπροώθησης. 

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ''μας βοηθά να λύσουμε θεμελιώδη ζητήματα και ότι απαιτείται δράση από όλες τις πλευρές για να επιταχύνουμε τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και να αμβλύνουμε την πίεση στην Ελλάδα''. 

Ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνονται προσωπικές συνεντεύξεις σε όσους μπαίνουν παράτυπα στην Ευρώπη και να έχουν οι ίδιοι δικαίωμα να προσβάλουν την (απορριπτική) απόφαση πριν την επιστροφή τους, τονίζοντας ότι κάθε αίτημα ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά και με την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει «επαναπροώθηση».

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις των κρατών - μελών καθώς και ότι ειδικά το θέμα της βίζας υπόκειται στην προϋπόθεση πλήρωσης από την Τουρκία των σχετικών υποχρεώσεών της.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, έκανε λόγο επίσης για νομικές αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή προσφύγων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. «Δε στρέφουμε την πλάτη στους πρόσφυγες. Θα εξασφαλίσουμε επαρκή νομική προστασία για τους πρόσφυγες περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι αν κρατηθείτε μακριά από τα δίκτυα διακινητών θα έχετε τη δυνατότητα να φθάσετε νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψετε στην Τουρκία, όπου όμως θα λάβετε τη διεθνή προστασία που δικαιούστε», κατέληξε ο Φ. Τίμερμανς.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.