Νέα πρόταση για το φορολογικό κατέθεσε η κυβέρνηση στο κουαρτέτο κατά την μεσημεριανή συνάντηση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμό κυβερνητικό στέλεχος, στόχος είναι να κλείσει σήμερα το φορολογικό, κατά το νέο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 18:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νωρίτερα υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, που άρχισε στις 13:30, η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση, με μικρότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με την πρόταση των εκπροσώπων των Θεσμών, μείωση του αφορολογήτου και αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας, υπήρξαν αρχικά σχόλια από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι πρέπει να επικοινωνήσουν και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για να τους ενημερώσουν για την ελληνική αντιπρόταση. Σημειώνεται ότι, οι εκπρόσωποι των θεσμών και ειδικά το ΔΝΤ επιζητούν διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου και μεταφορά της επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ διαφωνούν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50%.

Από την πλευρά του, άλλος κορυφαίος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, δήλωσε ότι είναι «ζήτημα δύο έως τριών ημερών ακόμη».

«Κάναμε μια νέα πρόταση για το φορολογικό. Η τρόικα έκανε κάποια σχόλια και θα συναντηθούμε ξανά το απόγευμα. Στόχος μας είναι να κλείσουμε σήμερα» τόνισε από την πλευρά του αποχωρώντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.