Είναι σαφής η απόφαση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τονίζει σε συνέντευξή του στην FAZ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που σημειώνει ότι δεν κάνει λόγο για «πρόσφυγες» ή «μετανάστες» αλλά, γενικότερα, για «άτομα».

Έτσι λοιπόν, κάθε «άτομο» που προέρχεται από την Τουρκία, θα πρέπει και να επιστρέφει εκεί, τονίζει. Αναφερόμενος στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «η αποστολή τους έχει οριστεί επακριβώς. Τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν την αρμοδιότητα να παρατηρούν και να επιτηρούν το Αιγαίο, τόσο σε ελληνικά, όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Θα υποστηρίζουν την τουρκική ακτοφυλακή για να μπορεί να σταματάει ένα σκάφος με πρόσφυγες πριν καν μπει στη θάλασσα». Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας τονίζει ότι «για πρώτη φορά έχουμε τώρα έναν κοινό δίαυλο επικοινωνίας».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο Πάνος Καμμένος εξηγεί ότι όταν εάν πλοίο του ΝΑΤΟ καταγράψει τυχόν προετοιμασίες για απόπλου προσφυγικού σκάφους στις τουρκικές ακτές, θα ειδοποιεί την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή, καθώς και την Frontex, δίνοντας και το ακριβές στίγμα. «Τότε θα είναι κατ΄αρχήν υποχρέωση της τουρκικής ακτοφυλακής να εμποδίζει τον απόπλου ή, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να σταματάει το σκάφος στη θάλασσα και να διασώζει τους επιβάτες, εφόσον βρίσκονται ακόμη σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εάν δεν γίνει ούτε αυτό και το σκάφος φτάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε θα το προσεγγίζει η δική μας ακτοφυλακή ή η Frontex. Εάν οι επιβαίνοντες πέσουν στο νερό, θα διασώζονται. Πλοία του ΝΑΤΟ θα διασώζουν πρόσφυγες μόνο αν δεν βρίσκεται στην περιοχή ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική ακτοφυλακή, αλλά ούτε και τα σκάφη της Frontex». Ο ανταποκριτής της FAZ αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα: έστω ότι το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης Bonn, που κινείται στο Αιγαίο, διασώζει 25 άτομα. Τι θα γίνει μετά; Η απάντηση του υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Το Bonn θα ειδοποιήσει την τουρκική ακτοφυλακή και θα της παραδώσει τα άτομα που έχει περισυλλέξει».

O κ. Καμμένος σημειώνει πως «έχει έρθει η ώρα και για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση στην εξωτερική της πολιτική. Είναι μία στιγμή, κατά την οποία ο τουρκικός λαός μπορεί να αποφασίσει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Η Τουρκία περιστοιχίζεται από εχθρούς, έχει πολύ δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη οι σχέσεις της δεν είναι οι καλύτερες. Μόνο να κερδίσει μπορεί, αν αλλάξει την εξωτερική της πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Πάνος Καμμένος τονίζει ότι διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με τη γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και οι δύο έχουν «τον ίδιο στόχο, αλλά και το ίδιο πρόβλημα». Καταλήγει λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση, μακριά από τις ακροδεξιές ιδέες που βλέπουμε σε ορισμένες νεότευκτες ευρωπαϊκές δημοκρατίες».