Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές έχει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ολλανδό προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε, ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έχει εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ καθώς αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή μεταναστών, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και θέματα της εντιαξιακής πορείας της γείτονος.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται αύριο ο πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στο μεταξύ ακόμα ένα μήνυμα στήριξης για το προσφυγικό ήρθε σήμερα από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει στις θέσεις της για ευρωπαϊκή λύση και στήριξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στη χώρα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «πρέπει να βρούμε συλλογική λύση στο προσφυγικό και να στηρίξουμε την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Κομισιόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρότασή της για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μεταξύ άλλων προβλέπει ελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των εναπομείναντων 37 προαπαιτουμένων μέχρι τέλος Ιουνίου αλλά και άνοιγμα πέντε κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μες τον αστερίσκο της θέσης που θα κρατήσουν κράτη – μέλη,