Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, την τρίτη σε σειρά από την επιστροφή τους στην Αθήνα, έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για το ασφαλιστικό.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει μόνο όσα έχει συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο υπουργός ενημερώνοντας την Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Ελληνικών Διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε  μετά την προηγούμενη συνάντησή του με τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί πάνω σε θέματα της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, και η εθνική σύνταξη.

Το "ψαλίδι" στις επικουρικές έμεινε έξω από την τελευταία συνάντηση, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στις νέες συντάξεις, καθώς έχει συμφωνηθεί να κλείσουν πρώτα η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η Εθνική Σύνταξη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες και να διατηρήσει αλώβητες κατά το δυνατόν τις κύριες συντάξεις, γνωρίζοντας ότι με την επαναφορά της "ρήτρας", οι επικουρικές αναπόφευκτα θα μειωθούν έως και 20%.

Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αναλογικότητα στις νέες συντάξεις, επιχειρώντας να μειώσουν τις τελικές αποδοχές για λιγότερα χρόνια ασφάλισης (έως 25 - 27 χρόνια) και να τις αυξήσουν για όσους συμπληρώσουν 35 - 40 χρόνια στην αγορά εργασίας.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση απ' όπου μπορεί να προκύψει μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων αφορά στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή στη διαφορά του υπολογισμού των συντάξεων με το νέο σύστημα, σε σχέση με τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα με το ισχύον.