Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως είπε το υπουργείο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δομή λειτουργίας και θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, «πρέπει να ενισχύσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, ώστε να έχει δομή. Προετοιμαζόμαστε μέσα στη διαδικασία συγκρότησης του υπουργείου για τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας, που θα πρέπει να έχουν διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου του υπουργείου και όπου να υπάρχει τοπική έκφραση του οικείου δήμου».

Ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα είναι διαθέσιμες 9.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα ενώ την επόμενη εβδομάδα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμάσει άλλες 10.000 θέσεις. Επίσης, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μικρών, πολύ προσωρινών δομών φιλοξενίας στους δήμους έξω από την Αττική.

Αυτός ο σχεδιασμός, επισήμανε ο κ. Βίτσας, έχει τρία επίπεδα:

  • τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας
  • τη δημιουργία μικρότερων και καλύτερων δομών φιλοξενίας με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
  • τη δημιουργία προγραμμάτων παιδείας και εργασίας σε όσους χρειαστεί να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα οι πύλες Ε1 και Ε2, κατά την άποψη του κ. Βίτσα, θα πρέπει να λειτουργεί ως δομή πρώτης φιλοξενίας από τα νησιά για περίπου 1.000 ανθρώπους πριν προωθηθούν στις άλλες δομές φιλοξενίας.

Για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «πολιτικό καθήκον μας, είναι να επιμείνουμε ότι η ΕΕ και η Ευρώπη δεν είναι ένας χώρος κλειστών συνόρων».