Παρότι το θέμα της δήλωσης του Γιάννη Μουζάλα μονοπωλεί σήμερα την επικαιρότητα, η κυβέρνηση έχει μία σειρά από ζητήματα ανοιχτά το αμέσως προσεχές διάστημα, με κυρίαρχη την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, όπου πρόθεση όλων είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων στην αυριανή Σύνοδο είναι συνεχείς και πυρετώδεις, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον ολλανδό προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε.

Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έχει εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ καθώς αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή μεταναστών, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και θέματα της εντιαξιακής πορείας της γείτονος.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται αύριο ο πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Παίρνει λιγότερα η Τουρκία;

Η Σύνοδος Κορυφής είναι για πολλούς λόγους κρίσιμη. Όχι μόνο για να προωθηθεί η «ευρωπαϊκή απάντηση» στο προσφυγικό, σχέδιο που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ και στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ως προς τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Τουρκία για να συμφωνήσει, τα οποία αγγίζουν όμως και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον EuObserver που επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, προβλέπεται η επαναπροώθηση όλων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, που φτάνουν στην Ελλάδα από το έδαφός της, με τις χώρες της ΕΕ να δεσμεύονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σε αντιστοιχία 1 προς 1, αλλά ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπερνά τους 72.000 για φέτος.

«Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται πίσω», γράφει το προσχέδιο.

«Αυτό θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, που είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», προσθέτει.

Το προσχέδιο αναφέρει, επίσης, πως όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα καταγράφονται και οποιαδήποτε αίτηση ασύλου θα επεξεργάζεται εκεί. Όσων η αίτηση κριθεί «αβάσιμη ή μη θεμελιωμένη» θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εξέταση των ατομικών αιτήσεων για παροχή ασύλου και διασφαλίσει ότι οι αιτούντες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και οι άλλες εθνικότητες θα προστατεύονται.

Σύμφωνα με το προσχέδιο πάντως, η ΕΕ δεν δίνει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι που η Τουρκία έχει ζητήσει σε αντάλλαγμα. «Η ΕΕ μαζί με την Τουρκία θα προετοιμαστούν για την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα», σημειώνει. Υπενθυμίζεται πως αυτό είναι και το βασικότερο σημείο τριβής με την Κύπρο, η οποία απείλησε να θέσει ενστάσεις στη Σύνοδο.

Πάντως κατά την πρόσκλησή του προς τους ηγέτες των 28 κρατών – μελών, ο Ντόναλντ Τουσκ, έκανε άμεση σύνδεση της προόδου των συνομιλιών για το Κυπριακό με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. «Για να προετοιμάσω τη Σύνοδο, είχα εντατικές συνομιλίες στη Λευκωσία και την Άγκυρα χτες. Όταν έχουμε να κάνουμε με την ενταξιακή διαδικασία [στην ΕΕ], η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία επανενεργοποίησης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, η οποία προεκτείνεται μακρύτερα από το θέμα της μετανάστευσης, ώστε αυτή η διαδικασία να καταστεί επίσης μία ευκαιρία για να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Μόνο εάν αυτό καταστεί εφικτό, μπορούμε να προχωρήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.