current views are: 8

16 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση23:00

Κατρούγκαλος: Διαφωνούν οι δανειστές με την αύξηση των εισφορών – Δεν θα κόψουμε κύριες συντάξεις

Τις ενστάσεις των δανειστών –κυρίως του ΔΝΤ – για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δημοσίευση 23:00’

Τις ενστάσεις των δανειστών –κυρίως του ΔΝΤ – για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τις ενστάσεις των δανειστών –κυρίως του ΔΝΤ – για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός διαμήνυσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις. «Θα προστατέψουμε το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων και αυτή  είναι η διαφορά με τη ΝΔ που βάζει ακόμα και τώρα θέμα συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον υπουργό, κρίσιμο ζήτημα είναι η φυσιογνωμία που θα πάει το ασφαλιστικό, να είναι αναδιανεμητικό δηλαδή». Παραδέχτηκε τις ενστάσεις των δανειστών στην αύξηση των εισφορών για να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις. «Είναι αρνητική η στάση των δανειστών, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ. Για αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα, με δική μας πρωτοβουλία έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή στην Ευρωβουλή. Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες που μιλήσαμε, θεωρούν αυτονόητο ότι εφόσον συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουν τεθεί, τα μέσα είναι δικό μας θέμα. Και οι θεσμοί έχουν διαφορές μεταξύ τους» επεσήμανε.

Τόνισε εξάλλου πως το ασφαλιστικό είναι πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, και ότι συντάχθηκε με τη συνδρομή τόσο στελεχών του υπουργείου Εργασίας, όσο και με την τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Παραδέχτηκε πως οι δανειστές αμφισβητούν και τα γενικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού. «Η άλλη πλευρά επιμένει στην αναλογικότητα, ότι εισφορές θα δώσει κάποιος, ανάλογη σύνταξη θα πάρει. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωσε.  

«Μέσα στον Μάρτιο ελπίζω πως θα κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό» είπε, και εκτίμησε πως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί είναι σε σύμπλευση με τις βασικές αρχές της αριστεράς, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις, τόνισε πως αυτές δεν είναι βάρος για την κυβέρνηση, αλλά πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. «Ορισμένοι με υψηλά εισοδήματα θίγονται από τη μεταρρύθμισή μας. Όταν θέλουμε να ελαφρύνουμε κάποιον χαμηλόμισθο θα πρέπει να επιβαρύνουμε σχετικά κάποιον που βγάζει περισσότερα», επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη»

«Όπως καταφέρνουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έτσι θα τις γεφυρώσουμε και αύριο», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ έκανε λόγο για παροδική ενδοκυβερνητική κρίση.

Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη, καθώς όπως είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίζεται σε λόγους εθνικού συμφέροντος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής οι ΑΝΕΛ έχουν αποδειχτεί ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος.

Αναφερόμενος στον κ. Μουζάλα, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από εκείνον για την προστασία των προσφύγων, τα εθνικά συμφέροντα και την τιμή της Ευρώπης.

«Ήταν ολίσθημα, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μουζάλας», συνέχισε και αναφέρθηκε και συμπλήρωσε ότι είναι η τιμής της Ευρώπης που διακυβεύεται στην Ειδομένη και όχι αυτή της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για συνειδητή παραποίηση των λεγομένων του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.


σχετικα αρθρα