Δυο μέρες πριν, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θεωρούνταν αρκετή (και αρραγής) προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή σκληρά νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Έφτασε όμως μια δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος διέπραξε το λάθος να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» για να διαφανεί ότι αυτή η πλειοψηφία μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγες ώρες. 

Η σκληρή στάση που τηρεί ο Πάνος Καμμένος, προδιαθέτει για τα χειρότερα. Οι πληροφορίες που διοχετεύονται από συνεργάτες του αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ιδιαιτέρως όταν αναφέρουν ότι μετά τη σύγκληση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (σήμερα το πρωί), συγκάλεσε και έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και ότι έδωσε εντολή να μαζέψουν τα προσωπικά του αντικείμενα από το υπουργικό του γραφείο. 

Ο Γιάννης Μουζάλας, πιθανότατα θα είχε «θυσιαστεί» αν δεν εκδηλωνόταν ένα κύμα συμπαράστασης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας. Υπουργοί, ευρωβουλευτές, κομματικά στελέχη, έσπευσαν να εκφράσουν την στήριξή τους στο πρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, παντί τρόπω: Με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, μέσω Twitter και Facebook, εκφράζοντας την  άποψη ότι επρόκειτο για ένα λάθος. 

Η πληθώρα των δηλώσεων κατέστησε σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποιούσε το αίτημα παραίτησης του Γ. Μουζάλα, θα αντιμετώπιζε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα και ταυτοχρόνως θα εμφανιζόταν ότι βρίσκεται σε πολιτική ομηρία. 

Η αναβολή της τελικής απόφασης μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αποτέλεσε μονόδρομο και ταυτοχρόνως έξοδο διαφυγής, με το Μαξίμου να πιστεύει (εκείνη την ώρα) ότι το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να ξεπεραστεί. Η σκλήρυνση της στάσης του Π. Καμμένου, έφερε στη συνέχεια και τη σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με πληροφορίες που έλεγαν ότι όποιος έριξε κυβέρνηση έφτασε στο 1%. Η διελκυστίνδα άρχισε να τεντώνεται επικίνδυνα… 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Π. Καμμένου ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση τα σενάρια έδωσαν και πήραν περιλαμβάνοντας όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει συνταγματική λύση από την παρούσα Βουλή. Τα σενάρια περιλάμβαναν από το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, έως την πιθανότητα οι ΑΝΕΛ να συνεχίσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά χωρίς να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. 

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πτώση της κυβέρνησης δεν συμφέρει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Καμμένο. Εξίσου όμως φανερό είναι ότι αν τελικά η κρίση αποφευχθεί, οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, θα κληθούν να υπογράψουν ένα νέο σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης. Άλλως η… βαλίτσα δεν θα πάει μακριά…