Μπορεί οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό να είναι εξαιρετικά υψηλοί, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φορώντας εκ νέου τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος.

Η χθεσινή διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη, εκ των συνομιλητών του Αντ. Σαμαρά και εξ αυτών που σταθερά διατύπωναν σκληρή γλώσσα απέναντι στην Αριστερά, αποτέλεσε αναγκαστική επιλογή αλλά και εξισορροπητική κίνηση για την ηγεσία της Ν.Δ. που θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα είναι σκληρή, αλλά εντός πολιτικών ορίων. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η ρητορεία της κυβέρνησης περί «ακροδεξιάς» έχει περιορισμένο ορίζοντα, ειδικά μετά την ένταση με τον συγκυβερνήτη Π. Καμμένο, δεν έχουν κανένα λόγο να δίνουν λαβές για σχόλια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, ο κ. Κρανιδιώτης και το Γουδί βρέθηκαν εκτός κόμματος και ο κ. Μητσοτάκης, με την πρώτη διαγραφή της Προεδρίας του, έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το πώς πρόκειται να πολιτευτεί.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., στο πρόγραμμα του οποίου δεν περιλαμβάνονται διμερείς συναντήσεις, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με πρόσφατες τις δραματικές εικόνες από την Ειδομένη, τις οποίες και προτίθεται να μεταφέρει στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι μόνον να αναδείξει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά, κυρίως, να ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για τη διαχείριση της προσφυγικής πίεσης στην Ελλάδα αλλά και για να απευθύνει έκκληση ώστε να καταστεί εφικτή μία συμφωνία με την Τουρκία.

Η ανησυχία της Συγγρού αφορά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα με σφραγισμένα σύνορα στο Βορρά αλλά με ανοικτές ροές προσφύγων από την Τουρκία και, τελικά, να καταρρεύσει υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης θα διευκρινίσει ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αναζητηθεί άνευ όρων και, κυρίως, μέσω υποχωρήσεων προς την Άγκυρα. Προφανώς στο επίκεντρο της τοποθέτησης αυτής βρίσκεται η πίεση που ασκείται στην κυπριακή πλευρά προκειμένου να συναινέσει στο άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων και ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση και στον κ. Αλ. Τσίπρα, ότι συντάσσεται πλήρως με την κυπριακή πλευρά.

Στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις πιθανότητες επιτυχίας της Συνόδου, υπογραμμίζουν όμως ότι, παρά την ένταση της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου, η παρέμβαση Μητσοτάκη θα έχει ως μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. δεν θα κάνει «εξαγωγή» της ελληνικής πολιτικής αντιπαράθεσης στις Βρυξέλλες και ως απάντηση στις έντονες ανησυχίες των ευρωπαίων για τη ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα, σε μία περίοδο που Ε.Ε. και ΔΝΤ ζητούν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το μεταναστευτικό αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Άλλωστε, στον κύκλο επαφών που είχε ο κ. Μητσοτάκης με ευρωπαίους παράγοντες, ένα στοιχείο είχε υπερισχύσει της ρητής άρνησης του Προέδρου της Ν.Δ. να παράσχει στήριξη στον κ. Τσίπρα για τα δημοσιονομικά και ασφαλιστικά μέτρα. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από την χωρίς επιφυλάξεις στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού...