current views are: 9

17 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση06:42

Το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας τα «δίνει» όλα στους γείτονες – Τούρκοι αξιωματούχοι στα νησιά

Το προσχέδιο της ΕΕ-Τουρκίας που δημοσιοποιεί το Reuters για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με τα περισσότερα σημεία του να γέρνουν υπέρ της γείτονος. 

Δημοσίευση 06:42’

Το προσχέδιο της ΕΕ-Τουρκίας που δημοσιοποιεί το Reuters για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με τα περισσότερα σημεία του να γέρνουν υπέρ της γείτονος. 

Το προσχέδιο της ΕΕ-Τουρκίας που δημοσιοποιεί το Reuters για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με τα περισσότερα σημεία του να γέρνουν υπέρ της γείτονος. 

Στο προσχέδιο προβλέπεται η παρουσία  Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, η εγκατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς και η προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Το τελικό κείμενο,μετά τη συζήτηση με τους ευρωπαίους ηγέτες, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο.

Το προσχέδιο δόθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ αργά χθες το βράδυ. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο,η ΕΕ και η Τουρκία “αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ”, βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής: 

  • Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.

Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
  • Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.
  • Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομες είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
  • Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
  • Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.
  • Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)
  • Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

 Ο Τουσκ συνδέει το Κυπριακό με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την επιστολή-πρόσκληση  προς τους 28 ηγέτες  προχώρησε σε άμεση σύνδεση της προόδου των συνομιλιών για το Κυπριακό με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. 

«Για να προετοιμάσω τη Σύνοδο, είχα εντατικές συνομιλίες στη Λευκωσία και την Άγκυραχτες. Όταν έχουμε να κάνουμε με την ενταξιακή διαδικασία [στην ΕΕ], η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία επανενεργοποίησης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, η οποία προεκτείνεται μακρύτερα από το θέμα της μετανάστευσης, ώστε αυτή η διαδικασία να καταστεί επίσης μία ευκαιρία για να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Μόνο εάν αυτό καταστεί εφικτό, μπορούμε να προχωρήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 


σχετικα αρθρα