Από το βράδυ της Πέμπτης, ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προσπάθησε να φέρει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προ τετελεσμένων και να επιβάλει ουσιαστικά την αποπομπή του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

Τις πρώτες στιγμές μετά το ατόπημα Μουζάλα, ο Αλέξης Τσίπρας -που διατηρεί εξαιρετική προσωπική σχέση τον Πάνο Καμμένο- προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην ενδοκυβερνητική σύγκρουση που έκανε την εμφάνιση της στις πύλες του Μαξίμου. Πίστευε πως θα μπορούσε να ηρεμήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και να προσπεράσει το θέμα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Για αυτό και του ζήτησε να έρθει στο Μαξίμου, έτσι ώστε να συζητήσουν οι δυο τους από κοντά την υπόθεση. Όμως ο Καμμένος έδειχνε αμετακίνητος. «Λυπάμαι, πρέπει να με καταλάβεις», φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και έδειξε να αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχεται από το ακροατήριο του ο Υπουργός Άμυνας. 

Κατάφερε όμως να κερδίσει αυτό που επιδίωκε από την πρώτη στιγμή. Χρόνο. Σε αυτό βοήθησε η απουσία του αναπληρώτη Υπουργού από την Αθήνα, καθώς βρίσκονταν στο Στρασβούργο, αλλά και η πίεση του χρόνου, αφού απέμεναν λιγότερες από 24 ώρες μέχρι την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που έχει ως θέμα το χαρτοφυλάκιο του Μουζάλα. Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο ανέφεραν πως στην έκρηξη του Καμμένου έπαιξε καθοριστικό ρόλο το πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα, καθώς είναι γνωστό πως δεν διατηρούσε τις καλύτερες των σχέσεων με τον Υπουργό Άμυνας. 

Η όλη όμως υπόθεση έφερε και εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από την μία οι ΑΝΕΛ, από την άλλοι τα στελέχη του κόμματος του που βγήκαν να στηρίξουν ανοιχτά τον Μουζάλα. 

Με ηχηρές παρεμβάσεις, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου που βρίσκονται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, βγήκαν από τα αριστερά στον Πρωθυπουργό. Το ίδιο έκαναν, υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι δεν δίστασαν ούτε στιγμή να υποστηρίξουν τον Μουζάλα και να αρκεστούν στις εξηγήσεις του. Ορισμένοι ερμηνεύουν την στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως μια καλή ευκαιρία ιδεολογικής διαφοροποίησης, τόσο από τους κυβερνητικούς τους εταίρους, όσο και από την αντιπολίτευση.

Η χθεσινό-βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου μετά από έντονο παρασκήνιο οδήγησε σε «πάγωμα» του θερμού κλίματος ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ωστόσο θα δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης Μουζάλα μετά τη σύνοδο.