Την πρόθεση της Τουρκίας να μην υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχος στο reuters ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Αν υπάρξουν νέες προτάσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα τις συζητήσει, σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εμποδίζουν την πρόοδο. 

"Θα είναι δύσκολο να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά όχι αδύνατο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στην πλευρά της ΕΕ", σημείωσε. 

"Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που εμποδίζει την πρόοδο", σημείωσε ο αξιωματούχος, όταν ερωτήθηκε αν το Κυπριακό ζήτημα εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας. 

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επέλυσε πλήρως τα θέματα που άπτονται της συμφωνίας. 

Για αύριο έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες πρόγευμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το οποίο ο Τουσκ ελπίζει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη στην σύνοδο κορυφής πριν από 10 ημέρες.

Εξάλλου άλλος αξιωματούχος στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει "κανένας δισταγμός" στην τουρκική πλευρά όσον αφορά το αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η τουρκική αντιπροσωπεία θα μετάσχει στη σύνοδο μόνον εφόσον είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλιστεί μια συμφωνία.