Με θερμές χειραψίες και εναγκαλισμούς ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, από τις συνομιλίες που είχε με τη γερμανίδα Καγκελάριο και τον γάλλο Πρόεδρο, επιδιώκει τη στήριξή τους απέναντι στις χώρες του Βίζενγκραντ, για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου βάρους που έχει αναλάβει κράτος-μέλος της ΕΕ στο προσφυγικό.

Ο Πρωθυπουργός προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα και από τη συνάντηση με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, σε μια Σύνοδο που ο πήχης έχει τεθεί πολύ χαμηλά ως προς τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, την επαναπροώθηση και διαχείριση των προσφύγων που ξεπερνούν τις 45.000 στη χώρα μας. Αυτή την ώρα συμμετέχει ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου και η ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στις 16:45 (τοπική ώρα) έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αποκλείεται να επιδοθεί σε νέο παζάρι στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

 Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016
14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
15:40-15:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz
16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.
 
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
9:15-9:45 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκία