Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες έχουν μετατοπίσει το πρόβλημα κυρίως στην Ελλάδα, τάχθηκε ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γενική Γραμματέας του συγκυβερνώντος γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ.

«Eίμαστε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης του προσφυγικού προβλήματος, διότι βλέπουμε και πάλι που οδηγούν οι μονόπλευρες εθνικές πρωτοβουλίες. Οδηγούν μόνο στο να μετατοπισθεί το πρόβλημα από τη μια χώρα σε μια άλλη και αυτή τη στιγμή καταλήγουν σε μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, την Ελλάδα. Γι’ αυτό εξακολουθεί να είναι σωστό να επιδιωχθεί μια ευρωπαϊκή λύση» έστω και αν η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος, κάτι που είναι εδώ και καιρό γνωστό, είπε η Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και «γι’ αυτό αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου» είπε ακόμη η Μπάρλεϊ.

Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Η ΕΕ είναι βέβαια μια πολιτική οντότητα που κινείται δύσκολα» αλλά προχωρά στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσουμε από μια χαοτική σε μια ελεγχόμενη μετανάστευση.