Αισιόδοξοι ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό εμφανίστηκαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς αντίστοιχα, τονίζοντας τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο. Επίσης τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ επίσης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. «Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες», σχολίασε.

Σχετικά με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο Μ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή, και  ανέφερε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.