Κρίσιμη από πολλές απόψεις θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες ώστε να υπάρξει το αργότερο μέχρι αύριο οριστική συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, από την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία ως αύριο, εξηγώντας ότι μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «δύσκολη», καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Γι’ αυτό, τόνισε ο Μ. Ρούτε, είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία ως αύριο.

Πάντως από την ελληνική κυβέρνηση εκπέμπεται αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Κατά την τριμερή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

  • Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
  • Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
  • Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας, γίνεται λόγος για «εποικοδομητική συζήτηση» σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά «πλήρης σύγκλιση απόψεων» ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.

Τσίπρας: Ντροπή για την Ευρώπη οι μονομερείς ενέργειες

Στην ανάγκη να επιτευχθεί μία αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω μονομερών ενεργειών στον Βαλκανικό Διάδρομο, και σχολίασε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ντροπή για τις κοινές αξίες της Ευρώπης.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επανεγκατάσταση προσφύγων και να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη», επεσήμανε. 

Ολάντ: Συνολική συμφωνία για το προσφυγικό – Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.

 «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια «κοινή λύση για το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων». Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.

Μέρκελ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα – Περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία

Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, επεσήμανε πως »όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ανάσχεση. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει περαιτέρω συζητήσεις για συμφωνία με την Τουρκία».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και σε συνεργασία με τη Frontex» κατέληξε.