Μόνο με υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μάρεϊ.

«Ένα γερό σύνολο πολιτικών, μαζί με ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων, με δεδομένο ότι το Ταμείο εκτιμά ότι η επίτευξή τους απαιτεί μέτρα 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη αποτελούν πάντα μέρος των διαβουλεύσεων που γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Επανάλαβε απλώς την πάγια γραμμή του Ταμείου ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν».

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτε και πληροφορίες για το εάν έχουν αρχίσει να προγραμματίζονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων για το ζήτημα του χρέους.