Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος εξήγησε πως δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα.

 «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια «κοινή λύση για το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων». Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.