Ξαφνική αντιστροφή του κλίματος παρατηρήθηκε στη συνάντηση με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό. Και ενώ χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ανοιχτά ζητήματα, τώρα δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία μέχρι το Σάββατο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, ο κ. Καυτρούγκαλος μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε σε τι ακριβώς αφορά και πώς αυτή οριοθετείται.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών από την πλευρά των δανειστών δεν υπήρξε κατηγορηματική άρνηση, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Ελπίζουμε στη συνάντηση του Σαββάτου να κλείσει η συμφωνία είπε ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι υποχωρήσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η μείωση του ποσού που θα χορηγείται στην Εθνική Σύνταξη στα 300 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης, ποσό που θα ανεβαίνει κλιμακωτά. Έτσι, τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης θα λάβει κάποιος με 20 χρόνια ασφάλισης.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν πέσει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Πάντως, κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να συμφώνησαν στην προστασία κύριων και επικουρικών συντάξεων συνολικού ύψους από 1400 ευρώ και κάτω.